Γ. Λαπατάς: Οι ανάγκες της ασφαλιστικής αγοράς απαιτούν ένα νέο επιχειρηματικό υπόδειγμα

18/07/2019

Για τον κ. Γιάννη Λαπατά και την Ατλαντική Ένωση μιλούν πολλοί –και πολύ συχνά– στην ασφαλιστική αγορά. Ο ίδιος αποφεύγει τη μεγάλη δημοσιότητα και προτιμά τις διακριτικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις, για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις, την πολυετή εμπειρία και τις απόψεις του για την ασφαλιστική αγορά.

Για τον κ. Γιάννη Λαπατά και την Ατλαντική Ένωση μιλούν πολλοί –και πολύ συχνά– στην ασφαλιστική αγορά. Ο ίδιος αποφεύγει τη μεγάλη δημοσιότητα και προτιμά τις διακριτικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις, για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις, την πολυετή εμπειρία και τις απόψεις του για την ασφαλιστική αγορά. Μιλώντας αποκλειστικά στο iw, ο κ. Λαπατάς ξετυλίγει το όραμά του για το μέλλον της ασφάλισης στην Ελλάδα και προσφέρει χρήσιμα παραδείγματα προς μίμηση.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Ατλαντικής Ένωσης, όταν κάποιος πρωτομπαίνει στα κεντρικά της γραφεία στη Λεωφόρο Μεσογείων και Ίλιδος, είναι ότι συναντά εργαζομένους και στελέχη που έχουν συμπληρώσει 20 και 30 και περισσότερα χρόνια στην ίδια εταιρεία, και διαχειρίζονται με την ίδια επιμέλεια πελάτες που έχουν ήδη συμπληρώσει 50 χρόνια ασφάλισης στην Ατλαντική Ένωση.
Ο κ. Γιάννης Λαπατάς κουβαλά και διαχειρίζεται με σεβασμό τη φήμη του πατέρα του, Νότη, στην ασφαλιστική αγορά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ασφαλιστής ζωής από την εποχή ακόμη που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο.
Στην επαγγελματική του διαδρομή πέρασε από όλα τα τμήματα της Ατλαντικής Ένωσης: Ξεκίνησε από τη θέση του κλητήρα και εξελίχθηκε σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Έμαθε από νωρίς την αξία του ανταγωνισμού. Τον ανταγωνισμό δεν τον υποτίμησε ποτέ, αλλά προσπάθησε να τον αξιοποιήσει για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που προσέφερε η Ατλαντική Ένωση.
Τον τελευταίο καιρό, ο κ. Γιάννης Λαπατάς έχει αγαπήσει την τεχνολογία. Πιστεύει στις τεχνολογικές καινοτομίες που προσθέτουν αξία στο ασφαλιστικό προϊόν.

Η Ατλαντική Ένωση είναι μια επιτυχημένη ασφαλιστική εταιρεία. Έχει καταφέρει, μέσα σε όλα όσα έχει περάσει η ελληνική οικονομία, να κλείσει 29 χρόνια συνεχούς κερδοφορίας.
Αναμφίβολα, το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του Γιάννη Λαπατά είναι οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η Ατλαντική Ένωση, είχε ως συνεταίρο τη μεγάλη και τρανή, τότε, American Express.
Το 1972, η American Express αποχώρησε, αφού το νέο νομοθετικό καθεστώς εκείνης της εποχής απαγόρευε σε τραπεζικούς ομίλους να προσφέρουν ασφαλιστικές υπηρεσίες.
Αμέσως μετά, συμμάχησε με την πανίσχυρη Deutscher Ring. H Deutscher Ring, μετά από χρόνια, εξαγοράστηκε από την Baloise, έναν μεγάλο ελβετικό όμιλο, που έχει υπό τον έλεγχό του όχι μόνο ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τράπεζες.
Η πολύχρονη συνεργασία της Ατλαντικής Ένωσης με τους Γερμανούς και τους Ελβετούς συνεταίρους, εκτός από αξιοπιστία και κεφάλαια, προσέφερε και ιδέες για νέα προϊόντα, μηχανογραφικές καινοτομίες, νέες αγορές.
Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Λαπατάς συνειδητοποίησε ότι στην ασφαλιστική αγορά το μέγεθος δεν είναι ο στόχος. Η πραγματική αξία μιας ασφαλιστικής εταιρείας κρύβεται στη φερεγγυότητά της, την οργάνωση, την εξυπηρέτηση και το πραγματικό κέρδος.
στον Χρ. Κώνστα
iw? Μετά από όλα όσα πέρασε η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια, το πιο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε ασφαλισμένο πολίτη σήμερα είναι η αξιοπιστία του Οργανισμού στον οποίο έχει εμπιστευτεί την οικογένειά του και την περιουσία του. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτήν την εύλογη αγωνία;
απ. Η Ατλαντική Ένωση συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, κτίζοντας όλα αυτά τα χρόνια, σταθερά και ειλικρινά, το όνομα και τη φήμη της.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναδείχθηκε πρώτη σε φερεγγυότητα και αξιοπιστία ασφαλιστική εταιρεία γενικών ασφαλίσεων και ζωής στην Ελλάδα, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, διαθέτοντας, με αποτελέσματα της 31ης Δεκεμβρίου 2018, δείκτη φερεγγυότητας 273,80% (σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το απαιτούμενο), χωρίς μέτρα διευκόλυνσης.
iw? Ο δείκτης φερεγγυότητας επιτρέπει σε κάθε ασφαλιζόμενο να αξιολογήσει την εταιρεία την οποία επιλέγει για να ασφαλιστεί…
απ. Η Ατλαντική Ένωση μπορεί να χαρακτηριστεί «εταιρεία-υπόδειγμα», σε ό,τι αφορά τον δείκτη της φερεγγυότητας SCR, καθώς αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο στον ορισμό του τι εστί «οικονομική υγεία» και αξιοπιστία, χωρίς τη χρήση οιουδήποτε μεταβατικού μέτρου.
Σαφέστατα, όμως, μια εταιρεία που επιλέγει τη χρήση μεταβατικών μέτρων, είτε για να ξεπεράσει το 100% είτε για να βελτιώσει τον δείκτη φερεγγυότητας, δεν υπονοείται ότι έχει ζήτημα φερεγγυότητας.
iw? Εξηγήστε μας, παρακαλώ, πώς είναι δομημένη η μετοχική σύνθεση της δικής σας εταιρείας. Ποια μεγάλα διεθνή ονόματα του κλάδου στηρίζουν την αξιοπιστία σας;
απ. Μεταξύ των μετόχων της εταιρείας περιλαμβάνεται ο ασφαλιστικός οργανισμός Basler, μέλος του ομίλου της κορυφαίας ελβετικής τραπεζοασφαλιστικής εταιρείας Bâloise κι ενός από τα 13 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος το 1907, με παρουσία μεγαλύτερη των 120 ετών στον ελληνικό χώρο.
Το 1917 η Bâloise συνέβαλε, με πολύ μεγάλο ποσό αποζημιώσεων, στην αποκατάσταση των ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, όταν καταστράφηκε το 32% της συνολικής της έκτασης.
Η συμμετοχή της Bâloise στο μετοχικό κεφάλαιο της Ατλαντικής τα τελευταία 47 χρόνια δημιούργησε γερές βάσεις, προς όφελος των πελατών και των συνεργατών μας.
iw? Τριάντα χρόνια συνεχούς κερδοφορίας και αυξημένα μεγέθη. Σίγουρα, κάτι κάνετε καλά. Ωστόσο, χρειάζεται κάτι παραπάνω, τόσο από την εταιρεία όσο και από τον κλάδο, γενικότερα, σε επίπεδο επικοινωνίας. Πώς θα αναπτυχθεί η ασφαλιστική συνείδηση και πώς θα επανέλθει η συνολική παραγωγή στα προ του 2009 επίπεδα;
απ. Ο ασφαλιστικός κλάδος, στη χώρα μας, τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφει ανάπτυξη, αλλά έχει ακόμα μακρύ δρόμο για να φθάσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα, του 2009.
Είναι γεγονός ότι, μετά τη Solvency II και υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Η Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων.
iw? Aς μιλήσουμε τώρα για το συνταξιοδοτικό. Αυτομάτως, η συζήτηση ξεκινά από τα δημόσια ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες…
απ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο δημιουργούν μια τεράστια ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο κλάδος συντάξεων αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα έτη. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ευνοϊκότερες από ποτέ, λόγω κατάρρευσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
iw? Στο πλαίσιο αυτό, ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας;
απ. Ο στόχος της εταιρείας μας, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, εδώ και 50 χρόνια είναι ο ίδιος, και με μία φράση θα μπορούσε να τον πει κανείς «υπόδειγμα ασφαλιστικής επιχείρησης».
Όταν ο πατέρας μου εγκατέλειψε μια πολύ προσοδοφόρα εργασία, που οικονομοτεχνικά την εποχή εκείνη όλοι του έλεγαν να μην το κάνει, το έκανε όμως, για να μπορέσει να ικανοποιήσει μια επιθυμία του. Αυτή η επιθυμία ήταν να φτιάξει μια ασφαλιστική επιχείρηση που να είναι «υπόδειγμα».
Από τότε, λοιπόν, ο στόχος μας ήταν και παραμένει ο ίδιος, με μια διαφορά μόνο, ότι για να πετύχεις τον στόχο της «υποδειγματικής ασφαλιστικής επιχείρησης», με την πάροδο των ετών, απαιτούνται διαφορετικές ανάγκες, τις οποίες πρέπει να πληροίς.

Σήμερα, λοιπόν, οι ανάγκες που ικανοποιούνται για να πετύχουμε τον στόχο μας είναι:

1.Η δημιουργία, συνεχώς, νέων προϊόντων (π.χ. ασφάλιση drones, κάλυψη κατοικιδίων κ.λπ.).

2.Η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων.

3.Η όσο το δυνατόν καλύτερη μηχανογραφική υποστήριξη των συνεργατών μας.

4.Η όσο το δυνατόν καλύτερη μηχανογραφική υποστήριξη των εργασιών των διοικητικών υπαλλήλων, ώστε οι συνεργάτες και οι υπάλληλοί μας να έχουν δυνατά «όπλα» στα χέρια τους (νέα κεντρική μηχανή, πολλές νέες εφαρμογές κ.λπ.).

5.Η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση των παθόντων.

6.Η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων της εταιρείας, πράγμα απόλυτα απαραίτητο στις σημερινές συνθήκες αν κάποιος επιθυμεί να ανήκει σε μια «εταιρεία-υπόδειγμα».

7.Η πρόσληψη νέων στελεχών και υπαλλήλων πολύ καλά καταρτισμένων, πανεπιστημιακού, και άνω, επιπέδου.

Το να είσαι πρώτος σε φερεγγυότητα-αξιοπιστία, έχοντας φέτος 273,8%, για τρίτη συνεχή χρονιά, δηλαδή για όλα τα χρόνια που υπάρχουν στοιχεία του Solvency II στην ελληνική πραγματικότητα, δείχνει κι αυτό την υποδειγματική αξιοπιστία της εταιρείας έναντι των πελατών μας.
Τα ανωτέρω αποτελούν μόνο μερικά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ώστε μια επιχείρηση να έχει πετύχει τον στόχο της «υποδειγματικής ασφαλιστικής επιχείρησης».
Εξάλλου, συμπληρώνουμε φέτος τα 50 χρόνια, που το πετυχαίνουμε και έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε και για τα επόμενα, πολλά χρόνια, ώστε ο βασικός στόχος με τον οποίο ιδρύθηκε αυτή η εταιρεία να εκπληρώνεται πάντα, της «υποδειγματικής ασφαλιστικής επιχείρησης».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιάννης Λαπατάς είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος του Κέντρου Ασφαλιστικών Σπουδών της Ζυρίχης-SITC, ενώ διετέλεσε και έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Είναι άριστος γνώστης της αγγλικής γλώσσας, εμπλουτίζοντας την εργασιακή του εμπειρία ως εργαζόμενος στην Αγγλία στα Lloyd’s.

Εργάστηκε ως unit manager-agent, ως διοικητικός υπάλληλος και προϊστάμενος σε όλους τους κλάδους γενικών ασφαλίσεων και ζωής, και ως διευθυντής πωλήσεων ζωής και εvτεταλμέvoς σύμβoυλoς διευθύνσεως. Πλούσια επίσης είναι και η συλλογή των αξιωμάτων που κατέχει από τη συμμετοχή του σε Οργανισμούς και σωματεία.

 

 

Είναι μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως:

  • Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και διοικητικός σύμβουλος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
  • Τέως μέλος του προεδρείου της ΕΑΕΕ, ως γενικός γραμματέας και ως ταμίας.
  • Τέως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, της Επιτροπής Αυτοκινήτων και τέως πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Απάτης της ΕΑΕΕ.
  • Πρόεδρος ή μέλος διοικητικών συμβουλίων σε μη κερδοσκοπικά σωματεία και οργανώσεις.
  • Ιδρυτικό μέλος του “ΡΟΤΑΡΑΚ”.

Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η κολύμβηση, η ιστιοπλοΐα και το κυνήγι.

www.insuranceworld.gr

ΠΑΝΩ

Αναζήτηση όρων συμβολαίου

Εισάγετε τον 16ψήφιο κωδικό & παραλάβετε σε ηλεκτρονική μορφή τους όρους του συμβολαίου σας: